top of page
24909865_10214679590854125_5621130611088

Scuola pizzaiolo

napoli

Teljes képernyő rögzítése 2021.03.04. 20

Fabio Cristiano 

és a nápolyi pizza művészete

interjú az iskola alapítójával

24955645_10214679590814124_9044580284172
A La Passione Italiana Egyesület és nápolyi a Scuola Pizzaiolo együttműködésével olyan képzéseket kínálunk, ahol nem csak egyszerűen egy pizza receptet tanulhatnak meg a résztvevők, hanem részt vehetnek és megtanulhatják egy komplett nápolyi pizzéria üzemeltetésének minden fortélyát, részt vehetnek életében, mindennapos működésében.
Az itt szerzett tudást és diplomát hasznosíthatják akár egy saját pizzéria működtetésénél, de akár munkaszerzés céljára is - nem csak Magyarországon.
Az oktatáson a világ minden tájáról vesznek részt tanulók, az elmúlt 10 év alatt egy nagy családdá alakultak és segítik egymást a világ minden táján.
Segítségünkkel otthon is, eredeti nápolyi alapanyagokkal dolgozhatnak a nálunk végzettek.
Az iskoláról Fabio Cristianot, az iskola alapítóját kérdeztük:
 

Hogyan született a Pizzaiolo iskola?


„Az iskola több mint 10 évvel ezelőtt született, amikor még csak  történelmi pizzériaként működtünk. Ekkor még nem volt külön az oktatásra kialakított tér, de azóta megoldottuk, hogy kényelmesen, elkülönítve, de mégis egy igazi pizzériában tanulhatják a tanítványok a szakma alapjait.


Van-e még érdeklődés a szakma iránt?  Meg tudta őrizni a nápolyi pizza valódi rangját?

„Igen, sőt egyre inkább népszerű  a nápolyi pizza és a Nápolyban végzett pizzaiolo szakma. Minket nem érintett a válság, mert az internet nem lépett túl minket:  Lehet Home Officeben dolgozni, de pizzát készíteni, élőben kell megtanulni "


Hány pizzaiolo végez az iskolában egy év alatt? 


„Évente 100–150 pizzaiolo hagyja el iskolánkat, ebből 60–70 jó pizza szakács lesz. Tanítványaink vannak a világ minden táján: Ausztráliában, Amerikában, Brazíliában, egész Európában ... sokan Angliában "
" Mindenkivel tartjuk a kapcsolatot - hozzáteszi - egy nagy dolgozó családdá váltunk az évek során ".


Hol van az iskola földrajzilag?


"A központ Nápolyban,  Bagnoli kerületben található, és 3 különféle kemencével van felszerelve, mert a világon nem mindenhol van fatüzelésű kemence, és a tanulóinknak még gáztűzhely vagy elektromos kemence mellett is kiváló pizzát kell tudniuk készíteni."  


Mi a kedvenc pizzája?


- Egy pizza szakács az összes pizzát megkóstolja egy kicsit, mert fel kell kínálnia őket a vendégeiknek. 

A  kedvencem az egyszerű margherita pizza, de kizárólag hagyományos campaniai alapanyagokból: San Marzano paradicsom, friss bivalymozzarella és extra szűz olívaolaj nélkül ez a pizza értelmezhetetlen "

Általános tudnivalók

 A helyszínről

A Scuola Pizzaiolo oktatásai egy Nápoly melletti kisvárosban, Bagnoliban folynak, az Antica Pizzeria Da Gennaro oktató termében

Így egyben beleláthatunk egy valódi nápolyi pizzéria utánozhatatlan hangulatába, de azért van hely és lehetőség gyakorolni is, több kemence, asztal és egyéb felszerelés mellett. 

Az iskola nemzetközi, és a magyarokaon kívül velünk együtt lehetnek más nemzetek tanítványai is.

Gyakorlati tapasztalatból mondom, ez külön ízt ad a tanfolyam hangulatának, és persze egyben lehetőséget ad hallgatóinknak ismeretséget kötni - és később talán elhelyezkedési lehetőségekhez jutni.

Ennek ellenére a számunkra kialakított tanmenet több helyen eltér az iskola általános szokásaitól - tekintetbe véve hogy tanítványaink rövidebb időt töltenek itt, mint a helybéliek (számukra minimum egy hónap ugyanennek a diplomának a megszerzése)

Az oktatásról 

A tanfolyam mindig nagyon gyakorlat központú, bár sosem maradhat el az elméleti képzés sem, ahol a pizza készítés minden ,,titkát" megismerhetjük.

A szokásos pizza receptek képzés helyett egy komplett pizzéria üzemeltetésének titkait is megismerhetjük. 

(mikor érdemes, kell, mennyi tésztát bedagasztani, keleszteni, mikor és hogyan kialakítani a berendezést, milyen egyéb alapanyagokra hogy van szükség)

A gyakorlati képzés során több féle lisztből alapanyagból, több kelesztési idővel készítünk pizzát, gyakoroljuk a kemence kezelését, a dagasztást, a tészta kezelését, sütést és mindent ami ebben a szakmában fontos lehet.

A magyar hallgatók plusz lehetősége élesben tészt venni a pizzéria életében is néhány alkalommal.

(a képeken a tavalyi tanfolyamunkon készült képeket láthatjátok)

Antica pizzeria.jpg
 A diploma 

A tanfolyam elvégzése után nemzetközileg elismert diplomát adunk át, ezt a tapasztalatok szerint mint Magyarországon, mind a világ minden táján elismerik.
Fabio Cristiano elhivatott utazó is - a világ minden táján megfordult már, számtalan helyen keresik a nála tanult pizzaiolokat, nagyon sokaknak segített már az elhelyezkedésben.
Ehhez persze ismernie kell a nála tanult szakmai tudását és emberi hozzáállását is.
 
121232593_3463139243769601_4665563188546
 Egyéb tudnivalók

Az oktatás nyelve

Az oktatás a helyszínen olasz illetve angol nyelven folyik. A meghírdettt tanfolyamainkon biztosítunk tolmácsot, így a tanfolyam elvégzéséhez nyeltudás nem szükséges

Szállás

Nincs akadálya annak, hogy valaki saját maga foglaljon magának szállást ahol szeretne, de mivel Nápolyban nem egyszerű a közlekedés, célszerű kikérni a tanácsunkat, hogy mennyire könnyű onan megközelíteni a tanfolyam helyét, illetve a szabadidőt eltölteni.
A tanfolyam általában délután kezdődik és az esti csúcsforgalomig tart.  A délelőttök szabadok, a szállásról könnyen megközelíthető a belváros, és persze szervezhetünk közös programokat is. 
 Mindemellett inkább javasoljuk az általunk szállásokat, igyekszünk ár-érték arányban a legjobbat adni, és ha egy helyen vannak a tanfolyam hallgati, könnyebben szervezhetünk közös programokat, meg este így tudtok egymásal konzultálni.
Takarékosságból van mód arra is, hogy többen kerüljenek egy szobába, de két hétig egy idegennel együtt tölteni éjjel- nappalt, pihenten fáradtan, megfontolandó (szokott konfliktusokat okozni)


Közlekedés, egyéb programok

 Legegyszerűbben a Ryanair vagy a Wizzair közvetlen járatával lehet eljutni Nápolyba, a repülőtéren meg természetesen már várunk mindenkit és a szálláshelyre szállítjuk.
Nápolyon belüli közlekedéshez inkább a tömeközlekedést javasoljuk, illetve ha közösen megyünk valamerre természetesen mi adjuk a transzfert.
Vasárnapi napokon nincs oktatás, ezekre a napokra kérésre szoktunk fakultatív programot szervezni, Caprira, Amalfi partra, vagy amit leginkább szeretnétek.

 

 
bottom of page